Marián Ligda na upravenom vozíku z Liptova do Paríža

09.06.2013 Liptovský Mikuláš

Hendikepovaný športovec absolvuje vlastnú Tour de France

07.06.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Nespútaná chuť žiť, láska k športu a stále viditeľný cieľ pred očami sú tri atribúty, ktoré ženú Mariána Ligdu vpred aj cez prekážky. Vrcholový športovec, reprezentant Slovenska v zjazdovom lyžovaní a priekopník slovenského freeridu Marián Ligda napriek ťažkému osudu, ktorý ho posadil na vozík 'neobsedí' a namieril si to priamo do Paríža.

Vlatná Tour de France
O ceste z rodného kraja do Paríža na bicykli hovorí Marián ako o vysnívanom cieli, ktorý mu vŕta v hlave už niekoľko rokov. „Konečne som sa na to dal. Predo mnou je zhruba 1600 – 1900 kilometrová trať, ktorú by som chcel prejsť za 23 dní. Každý deň by som tak mal stráviť na bicykli desať hodín a prejsť priemerne 100 km,“ približuje plán cesty Marián Ligda. Trasu už má podrobne naplánovanú a postupne by sa k nemu na slovenských cestách chceli pridať ďalší cyklisti. „Mal by ísť s nami aj hokejista Zdeno Chára ako nadšenec cyklistiky, uvidíme ako dopadne jeho Pittsburgh vo finále play-off,“ prezrádza s úsmevom Marián. Začiatok si naplánoval na 29. júna, kedy je štart prestížnych pretekov Tour de France a do Paríža by mal symbolicky doraziť pred záverečnou etapou 21. júla.
 
Cez Slovensko na bicykli za 4 dni
Súčasťou prípravy pred ťažkou cestou mu bude podujatie Cez Slovensko na bicykli za štyri dni. Do pelotónu sa zapojí spoločne s ďalšími hendikepovanými športovcami a slovenskými mediálne známymi osobnosťami. „Dúfam, že sa mi uzdraví opuchnutý členok a aj tento ročník absolvujem podujatie, ktoré pomáha postihnutým športovcom,“ dopĺňa Marián, ktorého môžete povzbudiť na Námestí osloboditeľov v utorok 11. júna okolo obeda.

S kamerou v pätách
Na ceste zo Strednej do Západnej Európy nebude sám. Takmer celý mesiac mu bude v pätách filmový štáb, ktorý zdokumentuje každý kilometer. „Je to len pridružená vec k tomu, čo som si zaumienil. V prvom rade mi ide o športový výkon a chcenie prejsť celú trasu. Nápad sa však zapáčil nemenovanej produkčnej spoločnosti, ktorá ho spracuje ako dokument,“ vysvetľuje Marián. Kedy ho diváci uvidia však ešte nie je isté.

Cesta s podporou mesta
Do ďalekého Paríža sa Marián vyberie aj s podporou mesta Liptovský Mikuláš. „Niet nad čím uvažovať. Je to ušľachtilý cieľ, ktorý chceme podporiť ako príklad pre ďalších ľudí. Ak všetko vyjde ako má, Mariána rád podporím osobne na prvej etape cesty do Žiliny,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský.

Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región